Världens bästa Stockholm

Det verkar som att nästan varje storstad i världen nu för tiden har en hög skyskrapa eller ett gigants parishjul som erbjuder fantastiska vyer över sin stad. Men i Stockholm, här har vi SkyView. Besökare kliver in i en glashiss som tar dem upp för Ericsson Globen som är världens största sfäriska byggnad. Den åker upp var 10:e minut och åker på räls. Det kanske låter konstigt men faktum är att från den platsen har du den bästa platsen att se ut över Stockholm då du är 130 meter uppe i luften. Totalt tar resan drygt 30 minuter. I Globen hittar du i övrigt konserter, politiska möten och sportevenemang.

ABBA-museet

Det finns också Observatorielunden som ligger i Vasastaden. Den här parken som är hem till 1700-tas observatoriet är en annan plats där du kan få en fantastisk vy över staden ur flera olika perspektiv. Observatorielunden är som en oas som erbjuder en skyddad plats från det annars jäktiga Stockholm. Och om du är där mellan april och september så måste du testa våfflorna som säljs vid café himlavalvet. Du kan tacka oss sen. Okej vi fuskar lite här därför att Sveriges hall-of-fame inkluderar det berömda ABBA-museet som hyllar bandet som fick sin start vid Eurovision för en massa år sedan. ABBA-delen av museet tar besökarna under en kronologisk resa genom deras karriär som börjar med en introduktion av en annan svensk exportsuccé: Jonas Åkerlund. Därifrån kommer du nära inpå ett rum fyllt med över 100 kostymer så väl som discokulor, ett dansgolv och ABBA-hits som aldrig slutar att spelas. Väggar fyllda med minnen med instrument och utrustning – till och med helikoptern från Arrival-albumet. Resten av museet skildrar Sverige som musiknation och framför allt som exporterande nation av pop- och rockmusik över hela världen med artister som Robyn, Roxette, Avicii och många fler. Om du är ett fan av pop kommer du att älska den här platsen.

Mer än ABBA och popmusik

Men Stockholm är mycket mer än ABBA och popmusik. I den här staden som är fördelad mellan 14 olika öar och stadsdelar så hittar du några av Europas mest välbevarade medeltidsstäder. Det finns totalt 50 broar i staden som gör det enkelt för dig att ta dig vidare vare sig du vill till Djurgården eller Gamla stan. Men du kan också åka tunnelbana, buss, bil, cykla, promenera eller till och med ta båten var du än vill åka. Du kommer också snart att inse att över 30% av staden är vatten medan ytterligare 30% är grönområden och parker. Men oavsett hur stora de här uppskattningarna är så kommer du inte hinna besöka alla de platser som finns i staden under din resa varför vi vill tipsa om några av de mest fantastiska platserna att se.

Gamla Stan

Gamla Stan grundades redan 1252 och var faktiskt den första stadsdelen och den plats där Stockholm grundades. Det här vackra området som tar dig genom medeltiden på kullerstensgator låter dig resa tillbaka i historien. Förutom att ta del av all den häftiga historian som finns i stadsdelen så finns det också flera mysiga caféer, barer, restauranger och andra platser att besöka under din vistelse i staden.

Gamla Stan