Teater för alla

Som Sveriges huvudstad är kravet på ett brett och stort utbud stort, en huvudstad ska inte bara kunna agera plats för regering och kungafamilj, här ska också finnas gott om saker att aktivera sig med. Turister som besöker staden vill kunna få en del av historien och kulturen samtidigt som man vill ha närhet till goda shoppingmöjligheter och en variation av underhållning. Stockholm är staden som har lyckats bra med detta, oavsett årstid finns det alltid något man här kan sysselsätta sig med. På sommaren finns det fina uteserveringar som erbjuder en stor variation av mat, vill man kan man köpa med något och sätta sig längs vattnet, på en härlig bänk mitt i smeten eller kanske avnjuta maten i den vackra Kungsträdgården.

Kunglig underhållning

Men vilken årstid det än må vara så finns det en aktivitet som alltid passar in vare sig det är varmt eller kallt ute. Stockholm har ett antal olika teatrar där man kan se en föreställning året om. Den Kungliga Dramatiska Teatern, även kallad Dramaten, är förmodligen en av de mest kända teatrar staden har att erbjuda. Denna teater grundades 1788 och har ett mandat på att få presentera pjäser vikt, kanske inte så förvånande då det är Sveriges national scen för pjäser där man kan se många av Sveriges mest kända ansikten agera. Som om inte det skulle locka nog är detta dessutom en av de vackraste byggnader Stockholm har att visa upp, det är även här som Ingmar Bergman i många år höll till. Dramaten håller varje halvår en  Internationell Bergman teater festival för att hedra minnet av denna man.

Stadens teater

Utöver Dramaten är Stockholms stadsteater, nu mer hopslagen med Kulturhuset, en av de största scener i denna stad. Hela huset flödar av olika kulturella utbud och här är schemat alltid fullspäckat, det går inte en dag utan en aktivitet på denna plats. Man har ett flertal olika scener som riktar in sig på olika grupper och även här kan man se många kända ansikten agera. Något som gör just denna teater lite extra unik är verkstäderna, här finns ett måleri, ett snickeri och en smedja tillsammans med en syverkstad och mycket annat.

Från verkstad till scen

Här tillverkas allt från svärd som används i pjäser till de stora ställningar som sedan oftast kläs in i trä eller tyg. Man tillverkar specialbyggda sängar och moduler där man kan fälla ut en skådespelare upp och ner från en vägg. Hela processen från manus till färdig pjäs går att bevittna i denna byggnad och det är en väldigt spännande process. Jag har haft turen att kunna följa detta många gånger och det är alltid lika fascinerande att se hur de arbetar under tiden de skojar och har kul. En plats där fantasin får flöda fritt från alla olika delar i processen, ett ställe där det inte bara är skådespelarna som har kul utan även verkstadspersonalen och publiken får en upplevelse de sent kommer glömma. Man kan nästan känna av hur skådespelare, stora eller små, och verkstadspersonal umgås i det fantastiska resultat som blir på scenen.