Teater för alla – del 2

En teaterscen behöver inte alltid vara en plats där man spelar upp en pjäs, här kan konserter hållas och andra shower spelas. Gästunderhållare från andra länger bokas ofta in på scener för att framföra sina nummer, när komedisångaren Stephen Lynch besökte Sverige fick han spela på Chinateatern i Stockholm. Musikaler sätts upp och stand up komiker tar plats på scen. En teaterscen är verkligen en plats för underhållning i många olika former, hit kommer man för ett brott i vardagstressen och kanske en fantastisk dejt. I Stockholm har vi som sagt en hel del teatrar att välja mellan och i förra artikeln tog jag upp både Dramaten och Stadsteatern, nu har turen kommit till några av de andra.

Från radio till teater

I hjärtat av Östermalm hittar vi sedan 1945-46 byggnaden som nu ger husrum åt Maximteatern, men till en början låg här en studio som hörde till Radiotjänst. Under 50-talet var det härifrån som succéerna Karusellen och Frukostklubben sändes, men 1967 valde man att stänga ner denna studio och istället bygga upp en biograf och teater i byggnaden. Biografen hade man igång fram till 1971 och sedan des har det vara varit teaterverksamheten som tagit sin plats här. Brasse Brännström, Magnus Härenstam, Lill Lindfors och Lars Amble dren under 1980-90 talet tillsammans med Aller Johansson denna teater. Succéer så som Arsenik och gamla spetsar, SPÖK och Skål spelades under denna tid här och gjorde det till en väl besökt teater.

Musikaler och föreställningar

Men som med det mesta andra var det ett företag som tog över denna verksamhet 2003, Proscenia AB har sedan övertagandet fyllt Maximteatern med en fantastisk blandning av musikaler och föreställningar som Jesus Christ Superstar, Avenue Q och Från A-Ö. Man har sett en mängd gästspel på scenen, däribland Grottmannen och Povel Ramel. Även på konsertfronten har kända gäster intagit scenen, Magnus Uggla är bara en av dem. Men teatern köptes upp av bolaget 3 Saga år 2008 och de fortsatte bedriva verksamheten i samma spår under tre år, efter det var det Agneta Villmans tur att sköta om teatern. Som van teaterdirektör efter ägandet av Vasateatern har hon tillsammans med delägaren Mikael Persbrandt producerat succéer som dragit publik. Scenen har edan deras övertagande fått se båre Macbeth, Scener ur ett äktenskap och Dödsdansen.

Från biograf till musikaler

Söker man efter en bra musikal så är Göta Lejon en bra plats att börja sitt sökande, här anpassar man oftast de engelska musikalerna så det talade språket är på svenska medan sångerna fortfarande är på engelska. Men Göta Lejon började inte som en teater, vid invigningen 1928 var detta en SF-biograf med 1 307 platser. Det var den näst största biografen i Stockholm på den tiden och fick ta över första platsen 1940. Det ligger mycket omtanke bakom utseendet av Göta Lejon, Birger Boström var huvudsaklig arkitekt för byggnaden, men han fick hjälp av Einar Forseth när det var dags för det kända lejonet på utsidan, det var även han som dekorerade salongen. Ja många händer har varit med och skapat denna vackra miljö som sedan 1994 riktar in sig på musikaler och shower.