Stockholms nöjesfält

Stockholms centralstation, en station som varit i bruk sedan 1871 och är den mest trafikerade järnvägsstationen i norden med sina 200 000 besökare dagligen. Härifrån går fjärrtåg, Regionaltåg, lokaltrafik, fjärrbussar och Arlanda express, helt enkelt det mesta. De senaste åren har stationen genom gått en stor förändring, man har flyttat pendeltågstrafiken som nu mer går genom staden under jorden. Själva stationsbyggnaden har blivit modernare och rustats upp med ett flertal nya caféer och butiker.

En vacker promenad

Härifrån kan man ta en promenad förbi Sergels torg som också är känt under namnet plattan. Här dukar man under året upp olika marknader och event, och i anslutning till den hittar vi Kulturhuset och Stockholms stadsteater. Detta är en annorlunda byggnad som står ut från mängden med sin fasad av glas. Men vi ska inte stanna till här riktigt än utan vi fortsätter vår promenad ner förbi ingången till Gallerian, ett av alla köpcentrum som finns i Stockholm. Fortsätter man framåt når man tillslut fram till den vackra Kungsträdgården där träden på våren blommar i vitt och rosa och ser ut som taget ur en saga.

Stora namn

Sedan kan man fortsätta framåt och gå längs Nybroviken för att tillslut nå Djurgårdsbron som leder över till Djurgården, en ö som förr agerade spelpark för den kungliga familjen. Nu för tiden är det dock hem för nöjesfält, museum, konstgallerier och naturlig skönhet. Här finns något för alla. Gröna Lund är ett av de mest besökta ställen på Djurgården, ett nöjesfält som sedan 1883 har tagit emot besökare som letat underhållning och spänning. Här finns inte bara åkattraktioner utan även en teater och scen för uppträdanden där den stora scenen agerar gästplats för stora nationella och internationella underhållare. På gästlistan finns bland annat Lady Gaga, ABBA, Europé, Paul McCartney, Kiss och Alice Cooper.

Eld och lågor

Tivolit är Sveriges äldsta existerande tivoli och öppnades under regi av snickaren Jacob Schultheis som efter att ha öppnat en Varieté i Göteborg begav sig till Stockholm för att där öppna Gröna Lund. Jacob dog dock 1914 och då togs tivolit över av hans fru och son, de båda moderniserade och utvidgade nöjesparken tillsammans med arkitekten Arvid Klosterborg. Nöjesfältet drabbades av en brand 1935 då elden kom lös i ett skjul och spred sig snabbt, den nya attraktionen Skräckexpressen förstördes tillsammans med Skrattsalongen.

Familjedrivet

Ledningen togs över från generation till generation fram till 2001 då anläggningen togs in i koncernen Parks & Resorts Scandinavia där bland annat Kolmårdens Djurpark och Skara Sommarland ingår. Idag finns här 31 attraktioner för både stora och små och för den som inte gillar karuseller finns 39 olika spel, lotter och hjul där man istället kan roa sig. Hungrig behöver man inte heller gå då det finns 6 restauranger och ett 20-tal matkiosker runt om på området. Gröna Lund är ett nöjesfält som garanterat får hela familjen att le och skratta. Dessutom kan man på somrarna se Sommarkrysset på scen som gästas av stora artister från hela världen, men vill man få en plats får man komma tidigt för det blir trångt dessa dagar.

Kolmårdens Djurpark