Stockholms museer – del 1

Sveriges huvudstad är nästan som ett museum i sig självt, historien har bevarats väl och staden har byggts upp runt omkring olika monument och sevärdheter. Det går inte att förneka hur mycket som här finns att utforska för den som är intresserad nav historia. Det är vackert att bara gå längs gatorna och se historien utvecklas framför ögonen på en med de byggnader man passerar, gammalt och nytt blandas i en härlig mix av arkitektur. Stockholm har mycket att erbjuda den som har en låg budget, men har man lite högre budget så finns där än mer att se. Sväng förbi och se det absolut bäst preserverade stridsskeppet från 1600 talet, eller varför inte besöka det första museet under bar himmel som öppnade redan 1891. Gillar man samtida konst eller historiska platser är det inte kört, här finns någonting för alla.

Livet förr

Vill man se hur man levde i Sverige innan den industriella revolutionen är Stockholm rätt plats att bege sig till, sedan 1891 har man här visat hur livet innan denna period såg ut. Skansen är ett av de populäraste målen för både turister och lokala invånare, hit är det standard att ta med familjen varje sommar. Man kan lära barnen hur det var på en tid då mobiltelefoner och surfplattor fulla av nöje inte fanns, men det är inte allt Skansen har att erbjuda. Tillsammans med detta museum finner vi ett zoo där man kan få se och lära sig om de djur som lever här i Sverige, dessutom kan man besöka skansen akvariet där man får möta en rad djur som vi inte hittar i Sverige i vanliga fall. Exotiska djur så som lemurer och krokodiler finns  här att beskåda, helt klart en värd plats att komma tillbaka till om och om igen.

Det enda i världen

Exklusivt på djurgården finns världens enda preserverade örlogsskepp från 1600 talet. På sin jungfruresa sjönk vasaskeppet i Stockholms hamn 1628, där fick det sedan ligga på botten ända fram till 1961 då man fann skeppet och valde att ta upp det. Efter det jobbade man för att få tillbaka skeppet till sin tidigare prakt, och än mer ovanligt är det att nästan hela skeppet har original delar. Museet är byggt så man kan gå runt hela skeppet på special designade plattformar som gör det möjligt att se varje liten vacker detalj på denna vackra del av flottans historia. Innan man ens kommer innanför dörrarna får man sig en glimt av de höga masterna som var för höga för att hålla inne i byggnaden, att missa Skandinaviens mest besökta museum vore ett stort misstag. Det spelar ingen roll om man inte är intresserad av båtar alls, här får man lära sig om hur sjömännen levde, vad de åt och hur man klarade sig ombord på ett skepp med sjukdomar och allt som kom till under denna period. Museet har någonting intressant att erbjuda för all åldrar så detta är ett perfekt utflykts mål för hela familjen, och vilket barn skulle inte älska att se en så stor båt?