Stockholms Gamla Stan

Sverige är fullt av vackra städer som har bevarat både det gamla och de nya under årens lopp. Vår vackra huvudstad Stockholm är en historisk plats som är lika vacker att besöka som vilken annan del av Sverige som helst. På en promenad längs staden kan man se hur historien tagit form under åren och återspeglas i byggnaderna.  Här finns det mycket att både se och göra, där Gamla Stan är ett av de områden man inte får missa.

Staden mellan broarna

Fram till 1980 kallades denna del officiellt för Staden mellan broarna. Det är ett historiskt centrum som är uppbyggt på Stadsholmen. Detta var under flera hundra år den faktiska staden Stockholm som grundades på 1200-talet. Man valde att bygga upp denna stad i hägnet av den stora borganläggningen vilken Birger Jarl uppfört för att agera som en sorts lås för Mälaren. Man byggde rådhuset vid Stortorget och bakom detta uppfördes bykyrkan, en kyrka som än idag finns kvar som den äldsta delen av Storkyrkan.

Skyddat av murar

Från detta torg ledde gatorna ner mot stadsportarna där Köpmansporten, den viktigaste av dem, ledde ner till Fiskartorget vid Saltsjön. Trots den lilla yta som denna del av staden utgör så räknades det på den tiden som en stad jämfört med den mer lantliga omgivningen som finns runt omkring. Den medeltida staden omgavs utav fler stadsmurar, förmodligen var en av dessa placerad längs Prästgatans västra sida medan östa muren löpte längs Bollhusgränd och Baggengatans östra sida. Ett exakt läge är dock väldigt svårt att avgöra då muren flyttats utåt i takt med hur staden växte. De bevarade skattelängderna från 1400-talet visar på att muren faktiskt funnits och begreppet ”innan mur” användes för skattebetalarna.

Kullerstenscharm

Idag är Gamla stan ett mål för både turister och svenskar då hela den gamla staden är som ett promenadvänligt museum längs kullerstensgator och gamla byggnader. Här finns små mysiga butiker där man bland annat kan köpa konsthantverk, kuriosa och souvenirer. Här finns också en hel del caféer och restauranger där man kan sätta sig ner och njuta av en kopp kaffe eller en bit mat. Gränderna är trånga och de gula nyanserna på husen ger Gamla stan en unik karaktär som man inte hittar någon annanstans i staden.

Platsen för slottet

Det är ett fantastiskt ställe för en promenad på sommaren men när vintern kommer är det som hämtat ur en sagobok. Här kan man ta en promenad längs gatorna och äta ett julbord på någon av restaurangerna. Men det som gör Gamla stan lite extra speciellt är att det faktiskt är den del av Stockholm där man hittar vårt Kungliga slott som är en turistattraktion i sig bara det, men det tänkte jag gå in på lite senare. Skall man besöka Gamla stan så tycker jag nästan man bör göra det både på sommaren och på vintern för att verkligen få uppleva det mysiga från de två årstider då det är som vackrast men på helt olika sätt. Ett av de måsten som måste upplevas om man besöker staden för allra första gången.

Platsen för slottet