Stockholms bästa restauranger

Stockholm är och har alltid varit gastronomins huvudstad i Sverige, om inte i Norden. 

Med tanke på att Stockholms är en relativt liten stad jämfört med många andra europeiska huvudstäder så är Stockholm faktiskt en att Europas absolut bästa städer och man vill hitta god mat som håller toppkvalitet. Bara det faktum att det finns hela tio restauranger med minst en stjärna i Michelinguiden säger en hel del del om matkulturen i Stockholm. I Stockholm hittar man dom mest klassiska restauranger som har blivit rikskända som exempelvis “Den Gyllene Freden” “Tennstopet”, “Riche”, “Teatergrillen”. Många av dessa krogar har  bidragit till Stockholms storhet när det kommer till gastronomi. Att klassa en restaurang som bra kan vara svårt då det är upp till betraktaren.  Här nedan kommer det att listas tre restauranger som håller kvalitet utöver det vanliga och som kanske definierar det bästa när det kommer till restauranger i Stockholm.

Topp tre

Restaurang “Frantzén” 

Redan 2008 startade Björns Frantzén och Daniel Lindeberg sin första krog. Båda hade sedan tidigare varit med och arbetat på flera stora restauranger, Björn som kock medans Daniel till yrket är konditor. Redan första vecka när dom öppnade sin restaurang  som dom döpte till Franzén/Lindeberg slev det en fullkomlig succé. Att få ett bord var nästan omöjligt och lovorden haglade. Då restaurangen var till ytan ganska liten, man kunde ta emot upp till 19 personer så blev det en av Sveriges hetaste restauranger.Bara ett år efter att restaurangen öppnade så fick den sin första stjärna i Michelinguiden. 2012 valde dom gamla kollegorna att skiljas åt men Björn Frantzén fortsatte, dock med nytt namn, “Restaurang Frantzén” har flyttat till ny adress och har sedan 2018 hela tre stjärnor i Michelinguiden och är enligt många Sveriges bästa restaurang.  Hittas på på Klara norra kyrkogata 26 på Norrmalm i Stockholm.

“Restaurang Matbaren” 

En av Europas bästa kockar Mathias Dahlgren äger och driver Matbaren som är en väldigt liten restaurang men med en stjärna i Michelinguiden och ses som en av Sveriges absolut bästa restauranger. Mathias Dahlgren har nästan blivit något av en ikon bland gastronomer och man satsar på närodlat och väldigt mycket vegetariskt. Menyn sätts efter årstid och präglas av säsongs smaker. Mathias Dahlgren driver även restaurangen Rutubaga, en restaurang som har satsat helt på vegetariskt precis intill Matbaren som förövrigt befinner sig på Grand Hotell i Stockholm. Ett absolut måste om man är i huvudstaden.  Finns på Grand Hotell, Blasieholmshamnen 6 i Stockholm

Restaurang ”Operakällaren” 

Operakällaren ligger precis som namnet antyder i Operahusets lokaler som har legat i samma lokal sedan 1787 i fantastiskt vackra lokaler. Stefano Catenacci som har varit kökschef sedan 1996 kan även stoltsera med titeln att han är ansvariga för alla kungliga banketter och kan utnämnas som Hovtraktör . Operakällaren har serverat all mat till Nobelmiddagen under flera år och är en närmare institution i Stockholms restaurangliv. Restaurangen håller en stjärna i Michelinguiden och menyn anpassas efter säsong. Ett tips är att boka bord långt i förtid. En av Sveriges absolut bästa restauranger och förmodligen Sveriges vackraste restaurang. Det borde vara ett måste för alla matintresserade att besöka Operakällaren åtminstone en gång under sin livstid.

 

Hittas i  Kungsträdgården i Stockholm på adress Operakällaren

Karl XII:s torg, Stockholm

Stockholms bästa restauranger