Stockholm toppar ny undersökning

Sverige ses ofta som ett av världens femte bästa länder att bo i enligt en ny global undersökning. Men om du är på jakt efter äventyr, glamour eller fantastisk mat ska du leta efter en annan plats. Det håller självklart vi inte med om. Men faktum är att Sverige graderas som ett av de fem bästa länderna att bo i enligt en undersökning som släpptes nu i veckan. Det var 60 länder som totalt undersöktes av 16 000 personer där varje person tillfrågades vad som gjorde olika länderna så bra. Respondenterna svarade sedan på frågor ur olika kategorier och inkluderade frågor. Tyskland fick de bästa svaren följt av Kanada och Storbritannien så väl som USA. Men vilket land som hade det bästa ryktet och hur länderna faktiskt är i verkligheten skiljer sig ofta åt. Låt oss därför dyka in i de svaren och berätta för dig varför Stockholm och Sverige är en av de platserna du måste besöka redan i sommar.

Sverige är fantastiskt för familjer

Med barnomsorg finns det få länder som slår Sverige. Barnbidraget i Sverige är runt 1300 kronor i månaden för varje barn och totalt får föräldrarna 16 månaders barnledighet som familjen får dela upp själva. Sverige lyfts därför ofta upp som en fantastisk plats för familjer att bo i. Förra året intervjuades det flera olika familjer från annorlunda länder som berättade varför de valde att flytta och arbeta i Sverige och svaret var återkommande: det finns helt enkelt så många fördelar som familjer drar nytta av i Sverige och det är få länder som kan konkurrera mot det lilla landet i norr i de här aspekterna.

Grönt boende

Det är inte bara långa backar, gröna skogar och blått vatten som gör att ett land är bäst frön grönt boende. Men det är också ett lands satsningar på politiken kring klimat. Kanske har någon av er där ute läst om hur Stockholm har förbjudit bilar från att åka i innerstaden för att ge utrymme åt kollektivtrafiken och cyklister. Eller så kanske har du läst om hur Sverige satsar mot att bli det landet som har är helt fritt från fossila bränslen redan vid 2030. Här finns också morgondagens bussar som drivs på el och det planeras redan att byggas nya supertåg som ska vara i bruk under de kommande 20 åren. Det finns helt enkelt flera olika skäl till varför Sverige anses vara det land i världen som ligger i framkant när det kommer till klimatsmart politik. Och det är inte så konstigt om man undersöker de faktorer som landet satsar inom.

Sverige som ledstjärna

Sverige har länge varit en ledstjärna när det kommer till flera frågor globalt. Förutom att tidigt anammat en klimatsmart politik har vi i Sverige också följt vår moral och etik starkt. Vi har ett starkt rykte över att vara tydliga med att föra en politik för jämställdhet kring olika sociala frågor. Förutom HBTQ-frågor så lyfter Sverige ofta upp vikten av representation kring andra minoritetsfrågor och strävar alltid efter att göra Sverige mer inkluderad i alla olika aspekter av samhället.

Sverige som ledstjärna