Sockholms museer – del 2

En kort promenad från slussen hittar man ett av världens mest nutida museum när det kommer till fotografi. Här på Fotografiska visas fyra större utställningar varje år och nästan 20 mindre, detta är en hel del med tanke på att museet bara funnits sedan 2010. Placerat längs vattnet på Stadsgårdskajen öppnade man i en anrik industriell byggnad, ritad av en av Sveriges mest aktade Ferdinand Boberg i jugendstil uppfördes den mellan 1906-1910 och användes till en början som tullhus. Insidan har sedan dess renoverats men fasaden av tegel är intakt än idag, med en yta på 5500 kvadratmeter är detta en perfekt plats för fotografiska utställningar. Här finns förutom utställningsytan en akademi, kafé, konferensrum och en presentbutik. Gör man ett besök här är det nästan ett måste att ta sig en fika eller äta lunch i kaféet, detta har nämligen en av de mest spektakulära vyerna över Stockholm.

Stora namn

Gillar man fotografiska så är nog risken stor att man uppskattar Moderna museet, här kan man finna en av Sveriges största samlingar av 1900 talets konst och även en del nyare. Verk från konstnärer som Picasso, Matisse, Dali och många andra finns samlade här. Ett besök hit innebär ett utforskande av stora samlingar samt tillfälliga utställningar. Det måste vara något med konstnärliga museer och dess platser, fotografiska hittar man på en kaj intill vattnet och Moderna museet kan man besöka på Skeppsholmen, där ligger det omgivet av naturen och en fantastiskt utsikt över Djurgården och strandvägen.

Typiskt svenskt

Edan 2013 har man kunnat besöka ett museum som är en stor del av vår moderna historia, om man ser musikaliskt sett i alla fall. Abba tog världen med storm på riktigt år 1974 när de i Storbritannien vann Eurovision Song Contest med låten Waterloo, låter låg etta på många topplistor runt om i Europa och i USA klättrade den upp till en sjätte plats på Billboard listan. Det är inte många som inte har någon aning om vilka ABBA var, de kopplas till Sverige på ungefär samma sätt som IKEA, köttbullar och kanelbullar. På museet kan man dansa till tonerna från Waterloo och Dancing Queen, utforska det färgglada ombytesrummet med alla häftiga kläder och se klipp från filmer och musikaler som baseras på gruppen och deras låtar. Detta är så klart ett väldigt populärt museum hos både svenskar och turister så det bästa är att köpa sin biljett online, på så sätt kan man undvika köerna och få den ultimata ABBA upplevelsen.

Nöje för alla

Även om detta bara var en bråkdel av alla de museer och utställningar man kan se i Stockholm så är det bland de bästa och mest populära, staden har väldigt mycket att erbjuda både lokalbefolkningen och turister. Här tar det aldrig riktigt slut på något nytt att se och även om man mot förmodan skulle ha varit på alla museer huvudstaden har att erbjuda så kan man vara lugn även där, utställningarna byts ut och man tröttnar aldrig på att se sina favoriter igen. Oavsett vad man gillar så kan man vara säker på att Stockholm har någonting att erbjuda.