Natur i Stockholm

Stockholm är ett fantastiskt och varierat område som bjuder på omväxlande natur och en pulserande stadsmiljö. Staden Stockholm är därför en fantastisk stad att bo i för alla som uppskattar både naturen, grönområden och ett spännande centrum där man kan hitta någonting för alla smaker och intressen.

Vad gäller framför naturen i Stockholm kan man även här hitta intressanta och vackra platser som passar alla olika individer. Oavsett om man uppskattar gröna skogar eller klippiga havsstränder kan man finna både i eller omkring Stockholm.

Stockholms friluftsliv

Stockholms friluftsliv är stort och bjuder på flera intressanta faktorer. Cirka 40 % av marken i Stockholm består av någon form av grönområde. Då framförallt koloniträdgårdar och friluftsområden. Skarpnäck är det område i Stockholm som har flest antal kolonilotter. De erbjuder hela 2250 kolonilotter i olika storlekar för Stockholmare som gillar att odla. Man kan då ställa sig i kö för att sedan bli erbjuden en plats i turordning.

Parker i Stockholm

Stockholm briljerar med sitt utbud av parker och även över 230 olika lekplatser för familjer som gärna spenderar lite kvalitetstid med barnen utomhus. Bland annat hittar man mitt i innerstaden Vasaparken som är en kommunal park med lekplats på en av parkens kullar. Denna park är enkel att ta sig till med parkering runt omkring grönområdet. Utöver detta hittar man även stora parker som Kungsträdgården som är en av Stockholms första offentliga parker. Tillsammans med Humlegården räknas Kungsträdgården även som den längst bevarade och äldsta parken som man kan hitta i huvudstaden Stockholm. Med sin gedigna historia är det verkligen väl värt att besöka parken om man befinner sig i området. Dessutom är den centralt belägen och ligger inom promenadavstånd från de flesta av Stockholms andra sevärdheter. Även om det är helt okej att ta med mat och dryck på parkområdet i Stockholm är det inte tillåter att konsumera någon form av alkohol på dessa offentliga platser. Det är också viktigt att man städar efter sig och tar med sig allt skräp och dylikt, för att vårda parken och bevara naturen.

Stockholms naturreservat

För alla som uppskattar lite mer gemytliga skogsområden eller andra välbevarade marker finns det flera vackra vandringsleder omkring Stockholm. Man kan till exempel vandra längs med havet och betrakta de små skärgårdsöarna och stugorna. Men även vandra på skogsstigar och se mer av området omkring Stockholm.
Utöver detta har Stockholm även flera mycket välbevarade naturreservat där natur, mark och djur får leva och frodas fritt, precis som de ska. Några större naturreservat som är väl värd att besöka är bland annat Judarskogens naturreservat, Kyrksjölötens naturreservat, Grimsta naturreservat samt Hansta naturreservat.

Stockholms naturreservat

Om man besöker en av Stockholms reservat är det viktigt att man respekterar marken, inte skräpar ner eller bryter kvistar eller avlägsnar plantor från marken. Dessa reservat är bevarade och skyddade för att de plantor och levande ting ska kunna leva fritt och ostört på dessa marker. Var därför försiktig och respektera naturen när du träder in på dessa platser. Framförallt om man har med sig barn i sällskapet.