Kungliga slottet

Gamla stan är en av de vackraste delarna man kan finna i Stockholm och beläget här är Sveriges Kungliga slott. Detta är det huvudsakliga slottet för kungafamiljen även om det inte har varit hem för kungafamiljen sedan 1981. Istället finns här flertalet museum och rymmer kontoren för det Kungliga hovet, man utför även en del officiella ceremonier på slottet. Även om ingen kunglighet har haft detta som hem på många år så har både kungen och drottningen fortfarande privata lägenheter i slottet, som hem använder de istället Drottningholms slott.

Rest ur askorna

Det kungliga slottet ägs av den svenska staten och underhålls av National Property Board. Här inne är guvernören ansvarig för den dagliga verksamheten i slottet vilket inkluderar de guidade visningarna, men den officiella rollen guvernören har är att skydda kungens rätt att använda palatset vilket han fick i samband med sin titel. Det slott vi idag ser byggdes på den plats där slottet Tre Kronor tidigare hade stått, ett slott som byggdes på 1200-talet och brann ner 1697. Den enda del som fanns kvar efter detta var den norra flygeln som nyligen hade genomgått förändringar.

Längre än förväntat

Det tog inte lång tid innan man gjorde upp planer för att bygga upp ett nytt slott på platsen, ett slott som förväntades ta 5 år att bygga upp. Men detta var en väl underskattad tidsplan, slottet tog närmre 60 år att färdigställa och det var inte förrän då kungafamiljen kunde flytta in i det. Denna familj bestod utav Kung Adolf Fredrik och hand Drottning Lovisa Ulrika, dessa flyttade in tillsammans med sina barn i det nybyggda slottet och bosatte sig i det som nu kallas för Bernadotte lägenheterna i norra flygeln.

En plats för kungen

Slottet är uppbyggt med fyra flyglar som alla omsluter en inre slottsgård, men det finns ytterligare två som sticker ut från den östra och den västra sidan. Utöver detta så formar två rundade flyglar på den västra sidan en yttre slottsgård. Men den norra flygeln, som är riktad mot den Svenska Riksdagen är den som rymmer de kungliga lägenheterna på den första våningen, på den andra kan man istället finna statens lägenheter. Här finns även ett museum, Tre Kronor, i källaren på både den norra och den västra vingen.

Livrustkammaren

Ett av mina absoluta favoritställen när det kommer till det kungliga slottet är Livrustkammaren, ett museum där man har samlat alla de historiska ting som överlevt från kungafamiljen. Gustav II Adolf bestämde 1628 att de kläder han använt i fälttåg i Polen skulle bevaras i Livrustkammaren och här har man fortsatt samla kläder, vapen och andra ting från de kungafamiljer som regerat i Sverige. Den lokal som idag fungerar som livrustkammaren var under 1500-talet de svenska kungarnas vapenförråd, men i och med att Gustav II Adolfs beslut om att hans kläder skulle bevaras ändrade man om och valde att använda denna lokal som museum istället. Och nog är det mäktigt att gå här, känslan av historien kryper in och bara tanken på hur de som burit dessa kläder länge varit döda ger en känsla av oändlighet.

Gustav II Adolfs