Kollektivtrafik i Stockholm

När man väljer att besöka Sveriges huvudstad så är det inte bara centrum man bör besöka utan det finns flera platser runtom som är värt att få se. Men Stockholm är en stor stad och det är inte bara att promenera dit man vill, man får då vända sig till kollektivtrafiken. SL är det som går i Stockholm, eller Stockholms lokaltrafik som det står för.

Färdmedel

När man tänker Stockholm så är det ofta att man tänker tunnelbana. Det är det smidigaste sättet att ta sig runtom i Stockholm och har man tur hamnar man på en tunnelbanestation som har en vacker konst. Tunnelbanan går dock inte i hela Stockhol m utan har en viss linjetrafik. Om man ska utanför så är det andra alternativ som man får ta, antingen istället eller byta på annan station.

Inne i centrum är det innerstadsbussarna som går. Vill man utanför till exempel till Haninge, Tyresö eller Tumba så är det andra bussar som gäller. Dessa måste man dock byta till lite utanför. Ett av dessa ställen man kan byta från tunnelbana till bussar är Gullmarsplan. De bussar som kör inne i stan är röda och de som kör utanför är blåa.

som i en buss

Tvärbanan är i själva verket en spårvagn. Den går en viss sträcka från Gullmarsplan till Solna med en hel del stopp emellan. Precis som på bussen behöver man trycka på en stoppknapp för att spårvagnen ska stanna. Det finns även andra spårvagnar som till exempel kan ta en till Djurgården och om man önskar till Gröna lund. Ska man åka en längre sträcka men inte är så sugen på att ta en buss så kan man ta ett pendeltåg. Det finns fyra linjer och går allt från Nynäshamn i söder och från Uppsala i norr.

Stockholm har tre färjelinjer; Från Nybroplan till Frihamnen, Slussen till Djurgården och Klara mälarstrand till Tappström. Om man vill passa på att ta en båttur så är det inga bekymmer. Man kan välja att ta en färja istället för buss eller spårvagn. Det finns olika typer av biljetter man kan välja bland när man ska resa med SL, beroende på vad det är för behov man har. Om man reser ofta är ett månadskort ett bra alternativ. Reser man lite då och då kan man använda sig av antingen enkelbiljett eller en reskassa. Reskassan laddar man på och det är som enkelbiljett men man får lite rabatt på resan. På SL:s hemsida kan man läsa mer om biljetter, olika linjekartor och även söka på resor. Man kan även läsa vart man kan köpa biljetter och det går även bra att köpa biljetter via hemsidan.

Oavsett om man bor i Stockholm eller om man är en besökare så är kollektivtrafiken ett stort hjälpmedel. Man kan enkelt ta sig till olika platser och många alternativ går ofta. Så missar man en behöver man inte vänta länge på nästa. Eftersom Stockholm har olika alternativ i kollektivtrafiken så kan man ju ge sig själv ett uppdrag: att åka alla och även samtidigt få se mycket av huvudstaden.