Dopning inom löpning och idrott

Dopning är något man tar för att prestera bättre inom någon idrott. Dopning är ett namn man använder för ett missbruk av ett visst läkemedel och hormonpreparat för att öka både musklernas styrka och volym. Dopning är vanligt förekommande både inom idrottstävlingar för att då bli den bästa men även utanför tävlingar är doping vanligt. Då använder man det främst för att få snygga muskler och en snyggare kropp helt enkelt. Det finns väldigt många olika preparat man kan använda för att få ut olika effekter av de. Två av de allra vanligaste är anabola androgena steroider och efedrin.

Anabola androgena steroider även förkortat AAS, är det preparat som är allra vanligast och som mest folk hört talas om. AAS är ett gemensamt namn för olika substanser som ger samma effekt i slutändan. En anabol effekt är att musklerna växer, det vill säga att anabola är uppbyggande. Medan den androgena effekten utvecklar det manliga könet och även hårväxt, detta på grund av att AAS innehåller testosteron. Eftersom det är mycket högre halt testosteron i kroppen när man tar AAS än i vanliga fall så växer musklerna mycket snabbare. Vanliga biverkningar man kan få när man tagit AAS är att man lätt blir deprimerad, man blir lätt aggressiv och ens humör svänger väldigt fort. Av ungdomar mellan årskurs 9 och andra ring så har 1% testat AAS. Efedrin är snarare raka motsatsen mot AAS.

Efedrin använder man i fitness tävlingar för att tappa i vikt men behålla muskelmassa. Efedrin är klassats som läkemedel i Sverige och förekommer i både hostmedicin och astmamediciner. Efedrin kan skada kroppen på många sätt, det påverkar det centrala nervsystemet och man kan få högt blodtryck och ökad puls. Efedrin minskar hungerkänslorna i kroppen och även sömnkänslorna vilket gör att man känner sig piggare och med mindre matlust.

Doping inom friidrott

Det är betydligt vanligare att man hör friidr

även skidåkare

ottare och även skidåkare som är dopade än en spelare som är med i någon lagsport. Dopingkontrollerna har under de senaste åren blivit mycket hårdare och oftare men fortsatt är det dem idrottare som dopar sig. En av Sveriges genom tiderna största stjärna inom friidrott är Ludmila Engqvist. Hon var en rysk-svensk löpare som på 90-talet var en av de allra bästa inom kort häck och satte ett antal världsrekord både inom och utomhus. 1996 vann Ludmila OS guld på 100 meter häck och var väldigt hyllad bland det svenska folket då hon var den första svenska kvinnliga friidrottare att ta ett OS-guld.

Året därpå tog hon även VM-guld. Men 1993 hade Ludmila blivit avstängd på grund av dopning i 4 år. Detta var under hennes tid i Ryssland och de påstods att det var hennes dåvarande make som gett henne dopingpreparat utan att hon visste om de. Hennes dopningsavstängning upphävdes i december 1995. 2000 avslutade hon sin friidrottskarriär. För att senare försöka sig på en karriär inom Bob, men 2001 avslöjades det igen att man hittat anabola steroider i Ludmilas kropp. Ludmila med familjen flyttade då till Spanien för att undvika pressen.